top of page

AULD RARE BRANDY

bild Auld Rare Brandy.jpg

Färg: Mahogny, gyllenorange.

 

Doft: djup karaktär av Ekfat, karamell, smörkola.

 

Smak: Karamell, Vanilj, Smörkola, Ekfatskaraktär,

 

Eftersmak: lång ekfatskaraktär med vanilj och karamellinslag.

 

Denna brandy görs på ett destilleri på Sydkarpaternas sluttning strax utanför Transylvanien i den lilla orten Bucov. Destilleriet tillhör Alexandrion Grup som är den största tillverkaren av alkoholhaltiga drycker i Rumänien. Under 2008 sålde de mer än 10 miljoner flaskor brandy och hade en omsättning på 83 miljoner EUR. Detta gör dem storleksmässigt nästan jämförbara med Courvoisier.

 

Auld Rare Brandy är gjord på de tre rumänska druvsorterna zghihara de Husi, crâmposie selectionata och iordana. I synnerhet zghihara de Husi lämpar sig förträffligt bra att destillera eftersom den ger ett neutralt och alkoholsvagt vin med hög syra, precis som druvan ugni blanc man använder till cognac.


På samma sätt som i Cognac, destilleras vinet två gånger innan det tappas på fat. Faten är gjorda av en lokal ek som växer i Karpaterna och rymmer 400 liter (det vill säga något större än ett normalt cognacsfat). Den lagras mellan 7-12 år och lagringen sker i kalla källare.

 

Visst, man känner att det inte är en cognac och denna brandy skall kanske inte heller jämföras med en cognac. Som så många andra brandy saknar den komplexiteten och eftersmakens längd, men trots det håller den god klass och är en riktigt bra brandy. Dessutom är den bättre än somliga cognacssorter.

 

Den känns ung till karaktären och har en slående och tilltalade doft av smörade popcorn, vitpeppar och cederträ. Man kan även känna doften av apelsinskal och en nyans av tjära. Citrusen återfinner man även i smaken, vid sidan av trä och ett svagt inslag av körsbärslikör.
500 ml kostar 335:-

beställnings nr 84350

bottom of page